Ify Kápolna

Szent György-hegy

„Magánterület! Belépni tilos!” – tábla lóg a rozsdás vaskapun. Évtizedek óta zárva, talán már nem is nyitható. Ezt a kaput, a birtok egykori lakója, Ify Lajos plébános gyakorta tárta szélesre a zarándokok előtt. Ha otthon volt, egy magyar zászló felhúzásával jelezte a zarándokoknak, hogy étel és szállás várja őket.

A kapu mögött épületek torzója. Kusza vonalak tömege, mint megannyi vázlat, amelyek befejezésre várnak. Az épületek között az Emmaus, az egykori remete kifosztott kápolnája. Az épület falai megrepedtek, a tető csontvázát a penész eszi. A szétszórt lomok húsából kövér gyom burjánzik és mintha az egykori fonyódi plébános rosszalló tekintetét érezném a tarkómon. Néhány gyors fénykép a harmónium gyűjtemény alig felismerhető darabjairól és a szédítő panorámáról, ami a kápolna tornyából tárul elénk.

Aztán gyorsan ki ebből a kísérteties, baljós hangulatú épületből. Ki a széttépett kertbe, ahol az elburjánzott gyomok közt nyugszik az egykori remete, akinek személyét legendák övezik. A kereszten felirat: „Ludovici memento mori” vagyis „Lajos, emlékezz a halálra!”. A helyi babonák szerint jobb elkerülni ezt a hátborzongató helyet a Szent György-hegyen.

A terület jelenleg romosan, gazosan tengődik. A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt, az egyház nem szentelte fel. Mivel magánkézben van, így lényegében még a szemét elhordása is birtokháborítás. A sok szemét és üres üveg arra utal, hogy jobb időben vannak ideiglenes lakói, őket valószínűleg nem zavarja Ify Lajos szelleme

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük